Time Capsule

Fa una mica més d’un mes, vaig tenir una de les notícies més desagradables que es poden tenir referents al teu ordinador personal: se m’havia trencat el disc dur del Macbook. I el que és encara més greu en aquest cas: no tenia cap mena de còpia de seguretat. Vaig perdre de cop moltes fotos que no tornaré a veure mai més, una col·lecció amplíssima i perfectament etiquetada de música, una pràctica de la universitat que havia d’entregar en uns quants dies, i moltes coses més…

Així que vaig prendre una decisió: no podia ser que la integritat de les meves dades, per a mi molt importants, estigués a mercè de que un bon dia el disc dur del portàtil de torn fes un pet. Després de rumiar molts dies sobre què fer davant aquesta situació, vaig acabar destriant l’Apple Time Capsule. En aquest petit article, m’agradaria donar-vos la meva opinió sobre la meva experiència en l’ús d’aquest producte: com me l’esperava, com l’utilitzo, les conclusions, avantatges, inconvenients, etc.

Què és la Time Capsule?

La Time Capsule (TC), en anglès “capsula del temps“, és un disc dur extern amb antena Wi-Fi que fa còpies de seguretat automàtiques. Això vol dir que emmagatzema periòdicament còpies de seguretat del teu ordinador, elaborant un historial de canvis per tal que, si en algun moment es volguéssin recuperar, així es pugui fer.

Com està feta?

Per oferir-nos tot això, Apple posa a la nostra disposició una sèrie de components que cal enumerar:

 • Un disc dur faraònic: d’entre 1 TB i 2 TB. El de la meva TC és de 1 TB.
 • Un producte manejable: tot i que no el tocarem massa de lloc, fa menys d’un pam de costat i té una altura de tres centímetres i mig: molt petit!
 • Port WAN: tot i que no és obligatori, pot ser la xarxa per la qual s’entri a Internet a casa nostra. Connectem el port WAN al router o módem i ja està fet.
 • Ports LAN: per si volem connectar-hi algun ordinador de sobretaula de forma permanent, sense utilitzar WiFi.
 • Port USB: per connectar-hi una impresora, un disc dur extern, etc.
 • WiFi 802.11n: punt d’accés WiFi sota l’última versió del protocol 802.11, que pot anar de 50 a 144 Mbits per segon.
 • Software: compatible amb Apple Mac OS X i Microsoft Windows

A primera vista

Com sempre en els productes Apple, podeu veure que s’aprofita al màxim l’espai, i he de dir que la Time Capsule és més gran del que m’esperava. A sota del producte, hi ha el cable d’alimentació (una mica massa curt potser, però no excessivament), un CD que inclou AirPort per Mac (software per configurar i accedir a la TC) i Bonjour per Windows (per accedir a la TC fàcilment) i els típics manuals d’instal·lació. Una pena: no estan en castellà però sí en anglès i francès entre altres, tot i encarregar el producte a la Apple Store online espanyola.

Instal·lació

En el meu cas, he decidit connectar la TC al router amb un cable Ethernet (no inclòs am el producte!) i accedir-hi remotament amb el Macbook per la Wifi. Els passos a fer són:

 1. Connectar la TC a la corrent amb el cable d’alimentació, i al router amb el cable de xarxa Ethernet.
 2. Instal·lar el software AirPort al Macbook.
 3. Obrir Time Machine i configurar, en pocs passos, la TC per a que funcioni tal com es vol.
 4. Esperar que es reinicïi el dispositiu.
 5. Es farà la primera importació de dades, que evidentment tarda una estona. Altíssimament recomanable connectar un cable Ethernet entre la TC i el Macbook: a mi em va tardar menys de 6 hores desar 180GB.

Ja està. Tot configurat per a que funcioni com s’explica al següent apartat.

Com funciona?

El funcionament de la Time Capsule per a fer backup de les dades és la raó principal per la qual me’l vaig comprar. Cada hora i sempre que siguem a la xarxa a la qual està connectada la TC, el software de Time Machine del Macbook farà el següent:

 1. Calcular quins canvis hi ha hagut al sistema de fitxers.
 2. Transferir aquests canvis a la TC.

Avantatges

 1. Enorme facilitat d’ús: un cop configurat, no cal fer res excepte assegurar-se passar per casa de tant en tant.
 2. Alt rendiment: el funcionament de la Time Machine no es nota gairebé gens en el rendiment tant del Macbook com de la xarxa.
 3. Poder tenir totes les dades fora de perill, i amb tots els canvis diferenciats des de la primera importació.
 4. Parcialment compatible amb Microsoft Windows, però només com a disc compartit.

Inconvenients

 1. Preu: una mica car donat que hi ha models semblants d’altres marques significativament més barats. Això sí, no són Apple i la majoria no compatibles amb Time Machine.
 2. Només totalment compatible am Apple Mac OS X, a partir de Leopard.

Valoració

Em sembla un producte molt interessant i de moment n’estic molt content. Sí que el preu no és fàcilment assumible però, a banda d’això és extremament cómode, usable i útil quan perds les dades o també quan vols recuperar un arxiu en la seva versió de fa cert temps. Us el recomano!

Més informació | Time Capsule a la web d’Apple i Time Machine

Anuncis

Una resposta to “Time Capsule”


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: