El transport públic

Avui parlaré una mica sobre com és el transport públic a Torino que, a banda de caminar, és l’únic mitjà de transport que utilitzo. No vull fer una comparació molt acurada ni excessivament documentada, sinó simplement donar el meu punt de vista.

A Torino hi ha tres tipus de mitjà de transport urbà: bus, tramvia i metro. Els tres estan integrats sota la mateixa empresa pública de transport, la GTT (Gruppo Torinese di Trasporti, Grup Torinès de Transports, amb la pàgina web principal aquí), com a Barcelona amb la TMB. Això està particularment bé quant al tema econòmic, com veurem una mica més endavant.

Els busos i tramvies tenen un funcionament semblant. Ambdós passen per les mateixes parades, i quan veus el número que identifica una línia de bus o tramvia no saps, a primera vista, si és un o altre. El 9, per exemple, és un tramvia, i el 10 és un bus. Tenen una freqüència bastant elevada, d’uns 5-9 en hores punta i més o menys normals i d’una mica més els caps de setmana o en hores outsider.

Els metros van diferent. Són molt nous (crec que del 2006, any on van fer les Olímpiades d’Hivern a la ciutat), van sense conductor i tenen protectors per tal que sigui impossible caure a les vies del tren. Tenen una freqüència d’uns 2-3 minuts en horaris punta i normals i es pot enfilar fins als 7 minuts en horaris anormals. Aquí podeu veure fotos pròpies del metro:

Per últim, cal parlar dels preus i les targetes. A bus i tramvia, teòricament cal picar el bitllet (com a Barcelona), però no cal validar-lo forçosament per entrar-hi (com als busos interurbans de Barcelona). Tot i així, hi ha revisors de tant en tant i, de totes formes cal sempre validar el bitllet! El metro és diferent: com a Barcelona, sempre cal validar el bitllet. Un viatge senzill és d’un euro, però l’abonament mensual per estudiant són només 18€ (ràpidament amortitzable) i l’abonament de deu mesos per estudiant són només 103€, segons la meva opinió espectacularment barat.

Podeu trobar tota la informació a la pàgina oficial de la GTT.

GTT | Pàgina oficial

Foto | A Flickr

Anuncis
Arxivat a erasmus. 1 Comment »

Una resposta to “El transport públic”

  1. MrBlonde Says:

    Què barat, quina enveja!!! El metro em recorda al de Copenhaguen, que també tenia una freqüència boníssima i anava sense conductor.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: