Wolfram|Alpha, el buscador semàntic

Més d’un i més de dos han sentit aquesta setmana a parlar d’un buscador que fa no sé què. Un buscador que molta gent té en boca, però que potser un no sap de què va, què incorpora de nou i millor envers el gegant dels gegants Google o similars com Yahoo (o altres buscadors, jo sempre he utilitzat Google!). El nom d’aquest nou buscador és Wolfram|Alpha, i podeu visitar el lloc web aquí.

Com el seu nom indica és una versió Alpha, o sigui que el seu desenvolupament no està acabat i cal revisar els errors, encara no és comú que es proporcioni al públic una versió Alpha (normalment es comença amb Beta, com molts productes Google). Tot i així, es poden provar força funcionalitats i no és una web de joguina.

Però… què té de nou? Comencem pel principi. Un buscador, des que van començar els primers buscadors ja fa uns anyets, cerca un conjunt de paraules clau en les pàgines indexades pel propi buscador; una xifra realment alta en buscadors importants. Bàsicament, es cerquen els mots a totes les pàgines, es seleccionen aquelles que compleixen aquest criteri, i es retornen a l’usuari ordenades segons importància o altres aspectes.

És, en certa manera, força bruta. Les màquines adequades del servidor busquen el més ràpid possible, mecànicament, allò que se’ls ha demanat, però sense raonar si estan buscant informació meteorològica, matemàtica, culinària, d’oci, o el que sigui. Simplement, busquen coincidències de cadenes de caràcters.

Posem un exemple. Busquem barcelona a Google:

Imagen 5

Veiem un mapa de Barcelona, sí, però en general només es mostren pàgines que conténen “Barcelona” segons ordre d’importància.

Ara bé, Wolfram|Alpha és diferent. Aquest buscador interpreta el significat del que diem. En cert manera, acaba deduint que busquem la temperatura d’un lloc, el nombre d’habitants d’una ciutat, o una operació matemàtica més o menys complexa. A banda de recuperar les cadenes de caràcters, els dóna un séntit més enllà d’això.

Busquem-hi Barcelona (veure també aquí):

Imagen 6

Ara se’ns mostra la interpretació del que busquem (evidentment, això podria dur a errors). Aquesta interpretació se’ns dóna a conèixer amb

  • Assuming Barcelona is a city

I més endavant, a partir de que és una ciutat:

  • Assuming Barcelona (Spain)

Un cop vist això, més avall ja se’ns mostra la informació de Barcelona. Població, localització al món, mapa, i algunes dades més. El buscador ha interpretat la cadena de caràcters que hem introduit de forma correcta, i ens duu a la informació que volem directament, sense que nosaltres, a banda d’especificar què volem buscar, haguem d’especificar quina de les solucions proposades és correcta.

Vegem ara algunes utilitzacions més. Comparació de dues empreses, Apple i Microsoft (keywords Apple, Microsoft), on se’ns mostra diferència d’accions, evolució a la borsa, i altres dades d’índole econòmica. Veure resultats també aquí.

Imagen 7

Un altre: el vint-i-tresè país més gran del món. Simplement, utilitzarem 23rd largest country. Resultats (també aquí). Com veiem, és Angola, i ens mostra la informació adient.

Imagen 9

Finalment, operacions matemàtiques. Per exemple, busquem (23/5)-1.4+9^9. Podem veure-ho aquí. Ens dona el resultat adient, i, a més, la racionalització i la comparació amb un nombre concret. Genial.

Imagen 8

Wolfram|Alpha, com he dit, és una versió Alpha, preliminar, però té un potencial enorme i molt útil, i quan sigui un projecte assentat donarà molt per parlar.

Buscadors | Google, Yahoo, i Wolfram|Alpha

Anuncis

Una resposta to “Wolfram|Alpha, el buscador semàntic”

  1. MrBlonde Says:

    Posant-lo una mica a prova resulta que no sap què és l’Aragó (l’entén com un poble de Georgia), i em dóna la sensació de que està fet amb una pila d’ifs un darrere l’altre.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: