Erasmus, marxar o no?

Al principi de tot del blog ja vaig explicar-vos que havia rebut una plaça per acabar la carrera fora, mitjançant una beca Erasmus. Però com qualsevol pensarà, i encertadament, és que això no ve com un bolet, que creix de cop, sinó que hi ha un procés darrera fins al moment de dir: què carai, que marxo!


Què és?

Des del començament de la carrera que coneixia, vagament, què era una beca Erasmus. Però en realitat, què és? Una beca Erasmus és una beca de mobilitat a nivell europeu per a estudis superiors que, a grans trets, té com a objectius estimular la qualitat i enfortir les relacions entre estudiants de diferents països. Concretament, a Catalunya (sí, malauradament les ajudes varien d’una Comunitat Autònoma a l’altra, i aquí sortim perjudicats), entre beques de Generalitat i Estat Espanyol (ja parlarem de paperassa un altre dia!) es poden rebre uns 400 euros aproximadament, però depèn de diversos factors.

Avantatges

Fins aquí, tot sona massa institucional i, en cert punt, poc proper. Però quins avantatges té marxar? Per a la majoria de gent, com és el meu cas, suposa la primera vegada que surt de casa, que, en certa manera, s’independitza. Realment, aquest fet fa que un experiment un desenvolupament social i personal considerable, sense la xarxa de protecció invisible que suposa viure amb els pares.

Un altre gran avantatge, molt important també, és el desenvolupament acadèmic que suposa tot plegat. Estudies a una altra universitat, fas assignatures diferents a les que has fet a la Facultat, pots especialitzar el teu coneixement, i a més, coneixes un nou idioma (o l’enforteixes si ja el sabies). Aquests dos fets fan que la teva cotització com a professional pugi, doncs aporta un bagatge important.

Finalment, també es produeix un desenvolupament de l’oci. L’entorn Erasmus afavoreix que la gent s’obri, es facin moltes festes, la gent s’ho passi molt bé a banda de, en teoria, estudiar, i això és un punt molt positiu. Personalment, crec que equilibrar treball i oci implica gaudir de la millor experiència Erasmus possible.

Inconvenients

Maco, no? Però tot en aquesta vida acostuma a tenir inconvenients, i de moment jo en veig dos. Un és en el terreny personal. Estaràs en un altre país, lluny de la família, de la mama i el papa, dels menjars de l’àvia, de les picabaralles amb els germans… i dels teus amics de tota la vida i de la universitat. Ara em queden tres mesos encara per marxar, o una mica més, però serà un moment trist, molt trist.

I l’altre aspecte és l’econòmic. Marxar a un altre país suposa no viure a casa dels pares, i això doncs implica una inversió afegida important en habitatge i en menjar. Malgrat tot, val la pena.

Quan marxo?

Un cop calibrat tot plegat, un ha de pensar què fer. Normalment, el millor és marxar quan et queda poc de carrera, però pots fer-ho molt aviat (en funció sempre de cada universitat).

I a on?

Cada país és un món, i si vols conèixer-ne un a fons és la teva oportunitat. Conèixer l’idioma és un gran avantatge, doncs tens molt de guanyat, però per idiomes que siguin semblants al teu això podria passar a un terme secundari, i fent un esforç et pots posar al dia més o menys ràpidament.

Quant de temps?

El temps també és important triar-lo bé. Mig any és el més apropiat si un tem no poder acomodar-se perfectament, però molta gent ha decidit mig any i ha volgut demanar més un cop acabat el període.

El meu cas

Finalment, acabarem aquest post amb una mica d’informació d’un cas real: el meu. Marxaré a Itàlia, a la tecnològica ciutat nord-italiana de Torí (seu de Fiat, Pirelli, i altres importants empreses). Concretament, l’acord és un Erasmus (doble titulació) una mica diferent, doncs implicarà un any i mig de durada a canvi de la doble titulació en Informàtica, o sigui que seré Informàtic a l’Estat Espanyol i a la República Italiana. L’universitat serà el Politecnico di Torino.

En fi…

Dit tot això, si sou universitaris i us ha vingut el cuquet de l’Erasmus, penseu-vos-ho. El meu propòsit serà, al llarg de tota l’experiència, narrar com em va: quan arribi allà, quan marxi, l’estada, els companys, la universitat, tot plegat. I espero sincerament que us serveixi a vosaltres!

Més informació | Wikipedia (Erasmus)

Enllaços | Bandera Europea

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: