Muntar un servidor d’aplicacions, HTTP i SVN (i 2)

Com ja us vaig comentar fa uns dies, hi ha una segona part de com es munta un servidor. El pròposit d’aquesta segona part és fer-lo visible des d’Internet, i no només des de la pròpia xarxa local on l’haguem instal·lat.

Repassem una mica el que tenim. De moment, segons la configuració que vaig esmentar a l’entrada anterior, tenim un servidor web que accepta peticions per als recursos web que ofereix, entre els que s’inclouen els HTTP mitjançant Apache (pàgines planes de tota la vida), SVN (repositori de fitxers, mitjançant Apache també) i les aplicacions, mitjançant Tomcat.

Cal notar una peculiaritat, i és que el nostre repositori SVN no funciona pel propi port del protocol SVN, sinó per HTTP.

Bàsicament, cada petició que entri pel port 80 del servidor serà tractada per l’Apache, i la distribuirà a un recurs o altre en funció del path relatiu dins del propi servidor. Un cop tingui la resposta, la transmetrà a qui ha fet la petició, i esperarà més peticions. I així tota l’estona.

Què passa, però? Tot aquest servidor funciona en local. Els passos que farem per tal que poguem connectar-nos des de qualsevol lloc del món (amb Internet, és clar) són:

  1. Contractar un domini. Per a fer-ho, aneu a qualsevol proveïdor de dominis, contracteu-ne un (o conseguiu-ne de gratuïts, encara que no sé com funciona), i assegureu-vos (abans de contractar-lo!) que es pot fer redirecció sense perdre el path dins el domini. Bàsicament, que http://www.domini.com/pathRelatiu redireccioni correctament a dominiRedireccionat/pathRelatiu.
  2. Redireccionar a la nostra IP. Un domin, per als que no sapigueu què és, és simplement una màscara per a fer més amigable la navegació. Evidentment és més útil anar a http://www.domini.com que a 210.150.150.14 o la IP que sigui. Cal, doncs, redireccionar aquest domini a la nostra IP contractada amb el proveidor d’Internet, i pot ser estàtica o dinàmica. En principi ho hauríeu de saber; el més comú és que sigui dinàmica. Per saber-la, podeu fer ipconfig en Windows o ifconfig en Unix.
    1. Si és estàtica, simplement cal redireccionar (mètode diferent segons el proveïdor del domini) el domini a la IP.
    2. Si és dinàmica, no podem redireccionar directament, doncs en un futur podria canviar i fer que deixés de funcionar el servidor! Hi ha un petit truc però. Hi ha un servei, DynDNS, gratuït, que funciona de la forma següent: s’escull un o més dominis (gratuïts!), per una banda, i s’instal·la un daemon (programa que corre sempre) al servidor. DynDNS s’encarrega sol de redireccionar el/s domini/s escollit/s a la IP. Així, redireccionem el nostre domini al domini de mentida.
  3. Obrir ports. Com podeu veure al post anterior, obrirem el port 80 al router, al Firewall de Windows, i al Firewall concret que tinguem instal·lat (si en tenim).

I ja ho tenim. Un servidor que funciona, que només costa el domini (o ni això!) i la factura de la llum derivada del consum del servidor.

Qualsevol dubte, envieu-me un mail o un comentari!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: